Friday, December 28, 2012

Mass media update, 28 decembrie 2012

1. Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău în cadrul căreia s-a reiterat stoparea lucrărilor de construcție la pizzeria din Scuarul Europei.
Subiectul construcției din Scuarul Europei a fost abordat după min. 110. 



Și declarațiile pentru presă ale primarului de Chișinău după ședință:



2. Reportaj de la Jurnal TV 





A pus cruce pe pizzeria din grădina publică "Ştefan cel Mare". Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a interzis construcţia localului pentru că arhitectura acestuia nu corespunde cu zona istorică a Chişinăului. Agentul economic va fi obligat să-şi demonteze fundamentul cafenelei şi gardul de protecţie.

Indicaţia lui Chirtoacă a fost acceptată de subalternii primarului. Asta chiar dacă anterior aceştia i-au permis antreprenorului să-şi construiască pizzeria. Acum câteva zile viceprimarul Nistor Grozavu se declara ferm convins că inima Chişinăului are nevoie de un asemenea local modern, astăzi, însă, şi-a schimbat opinia.

Deşi şi-a certat subalternii pentru faptul că distrug arhitectura zonei istorice a capitalei, Chirtoacă spune că nu va aplica sancţiuni. Şi asta pentru că responsabilii care au contrasemnat autorizaţia de construcţie ar fi acţionat conform legislaţiei. De fapt, legea ar fi imperfectă. Scandalul a izbucnit acum două zile, după un protest în Parcul Ştefan cel Mare. Oamenii au declarat că o pizzerie nu se potriveşte cu arhitectura monumentelor din preajmă. Tot atunci, primarul capitalei a sistat lucrările, însă, agentul economic a continuat să construiască noaptea, pe furiş.

3. Publika TV
Chirtoacă despre cafenelele din parcuri: Nu vreau ca despre mine să se facă bancuri că am construit coştereţe.
În parcurile din centrul Capitalei nu vor mai fi construite cafenele.Afirmaţia aparţine primarului general Dorin Chirtoacă. Astfel, potrivit edilului, construcţia din apropierea Aleii Clasicilor va fi demolată. Dorin Chirtoacă a făcut această afirmaţie, după ce angajaţii primăriei au discutat despre construcţia unui local de alimentaţie publică în apropierea Aleii Clasicilor din Parcul Ştefan cel Mare.
"În 95 li s-a permis să facă o staţie de aştepare, cu două obiective comerciale. De aici a început să crească, vorba ceea "îi dai omului degetul şi îţi ia toată mâna". Acum vor să facă şi o terasă de vară. Să ciocnim câte un pahar de vin cu Ion Creangă, unul cu Eminescu. Mai punem şi un braţ mobil să ajungem şi la Ştefan cel Mare. Eu nu vreau ca despre mine să se spună bancuri. Să se spună că Bernardazzi şi Plămădeală au construit oraşul, iar Chirtoacă - coştereţe prin parcuri. Nu este nicio diferenţă între aceasta şi cea de la Alecu Russo. Ce avem noi mai de preţ în Chişinău, decât monumentul lui Ştefan cel Mare, Aleea clasicilor, Clopotniţa şi Arcul de Triumf? Cu ce acest obiectiv aduce plus valoare oraşului?", a declarat Chirtoacă.
Totodată, edilul Capitalei a ţinut să menţioneaze că Primăria nu va mai elibera autorizaţie pentru cafeneaua Cocktail House, distrusă de flăcări luna trecută.
4. Pro TV 





Pizzeria din preajma Scuarului Europei nu va mai fi construita, iar terenul urmeaza sa fie eliberat. Decizia a fost luata de primarul capitalei, care sustine ca nu mai vrea localuri in parcurile din capitala. Compania care urma sa ridice localul spune ca va ataca in judecata Primaria. De asemenea, potrivit primarului, urmeaza sa dispara piata de flori de pe strada Banulescu Bodoni, dar si cafeneaua suspendata din centru, distrusa de flacari la sfarsitul lunii octombrie.

Decizia a fost anuntata la sedinta primariei, unde Dorin Chirtoaca si-a certat subalternii.
Acum cateva zile, insa, viceprimarul avea alta parere despre constructia pizzeriei.
Pizzeria urma sa aiba doua nivele. Terenul de langa statia de troleibuze a fost dat in arenda in anul 1995, iar ulterior termenul  a fost prelungit, dar si suprafata extinsa.

Astfel de la 26 de metri patrati anul trecut, printr-o decizie a Consiliului Municipal, s-a ajuns la 90 de metri patrati, iar in acest an a fost eliberata autorizatia de constructie. Desi se declara nemultumit de activitatea subalternilor sai, primarul spune ca nu va pedepsi pe nimeni.

Ca urmare Chirtoaca a dispus ca de acum incolo sa nu mai fie construit niciun local in parcuri si sa fie lichidate cele existente.
5.  Euro TV.


6.  Reportaj de la TV 7.


Scuarul Europei nu va fi ocupat de un restaurant. Primăria de Chișinău a decis că va rezilia contractul de arendă a terenului din Scuarul Europei pe care un agent economic intenționa să construiască un restaurant. Autorizația de construcție a fost anulată.
La ședința operativă a Primăriei, edilul capitalei i-a mustrat pe responsabilii de autorizarea construcțiilor în Chișinău pentru că au admis pornirea lucrărilor de ridicare a unui restaurant în Scuarul Europei. Potrivit lui, aceștia ar fi trebuit să se opună proiectului chiar dacă antreprenorul are dreptul de arendă asupra lotului precum și împuternicirea printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău din 2011 de a-și înlocui construcțiile provizorii, autorizate încă în anul 1995, cu un obiectiv alimentar și o terasă.
Dorin Chirtoacă, primar de Chișinău: Și dacă cineva a împins proiectul în Consiliul Municipal ACUM TACE și se ascunde și se face că plouă era de datoria lui să spună că la mijloc e o șmecherie o afacere, un lcuru murdar. Înțeleg că urma să fie o terasă pe Aleea Clasicilor și urma să ciocnim un pahar de bere cu Ion Creangă, un pahar de vin cu Mihai Eminescu țuică cu Vasile Alecsandri și alții. Și denumirea la noi ca la nimeni și un braț mobil se poate de la obiectivul de alimentație pbulică, pentru un tarif aparte, de ciocnit din când în când și cu Ștefan cel Mare, de pe un turn. Eu nu vreau să ajungă despre mine, nu știu cum despre dvs să spună bancuri de tipul că Bernardazzi și Plămădeală au cosntruit monumentul lui Ștefan cel Mare dar Chirtoacă coșterețe prin parcuri. Eu nu văd mare diferență, fără supărare, între coștereața de la Ciocana și acest patrulater de sticlă.
Responsabilii de autorizarea construcțiilor se apără, explicând că au acționat conform legii, cu respectarea drepturilor agentului economic.
Radu Blaj, arhitectul-șef al municipiului Chișinău: -Într-adevăr, dvs vreo 4 luni în urmă ați vorbit despre să fim mai atenți în zona protejată, sitorică, stilsitica, dar chestia dată a fost până la ceea ce ați spus dvs. Prin decizia Consiliului municipal Chișniău li se atribuie 90 metri pătrați pentru reconstrucția în boiectiv de alimentație publică, în ansamblu cu stația de așteptare a transportului urban.
Nistor Grozavu, viceprimar de Chișinău: - Era situația ori rămâne în forma în care exista sau ceva se face de altă natură, într-o măsură oarecare nu zic că trebuie prin scandaluri, dar în cazul dat eu nu cred că noi am fi putut convinge beneficiarul și acum sunt sigur că trebuie să plece de acolo decât în condițiile respective. Chiar dacă ar fi fost făcut în formă clasică ar fi apărut probleme. Din punct de vedere alimentar, nu paote fi.
Primarul a dispus rezilierea contractului de arendă a terenului și aducerea lui în starea inițială în cel mai scurt timp. Nicio altă construcție nu va fi admisă în stația de așteptare.
ANNA SMOLNIȚCHI, VITALIE SOBOL PENTRU COTIDIAN


7. Noi. md
Construcţia din Scuarul Europei va fi demolată
Foto: noi.md
Edificiul unui restaurant, care a început să fie construit în Scuarul Europei din centrul capitalei cu permisiunea Primăriei, va fi demolat, iar terenul va fi readus la starea inițială. Despre aceasta a anunțat, azi, viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, notează NOI.md.
Grozavu a specificat că agenții economici au fost invitați ieri la Primărie, iar după discuții îndelungate au căzut de acord să demoleze ceea ce au început.
Chiar și așa, primarul general Dorin Chirtoacă s-a arătat supărat pe subalterni, pe care îi acuză de admiterea ilegalităţilor în procesul de eliberare a autorizaţiei de construcţie. „De la bun început, știam că va fi o problemă, am abordat chestiunea de mai multe ori în ședințele anterioare, reacții însă nu au apărut din interior, ci dinafară”, a declarat Chirtoacă. „Lucrurile au fost aranjate în așa fel, încît și acte să fie. Le dai degetul, iar ei îți iau mîna”, a adăugat iritat Chirtoacă, solictînd Direcțiilor responsabile să pregătească rezilierea contractului de arendă a terenului și abrogarea deciziei CMC.
De specificat că agentul economic au primit, în anul 1995, o autorizație pentru deschiderea unui punct de comerț în acest loc, cu condiția că amenajează stația de așteptare din preajmă, iar pe parcursul anilor a perfectat documentele pentru a construi un complex cu două etaje în Scuarul Europei. Autorizația pentru construcție a fost atribuită în anul 2011 prin decizia Consiliului Municipal Chișinău.
Pe data de 24 decembrie, Primăria a anunțat că a dispus stoparea lucrărilor și anularea autorizației din motiv că agenții economici nu prezentase proiectul spre aprobare Ministerului Culturii. 
 8. UNIMEDIA


Construcția din bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 101, aflată în centrul Chișinăului va fi anulată, iar terenul va fi adus în ordine. Anunțul a fost făcut public astăzi, 28 decembrie, de către viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu, transmite UNIMEDIA.
„Li s-a spus să demonteze gardul și să aducă terenul în ordine. Solicitarea a fost acceptată, așteptăm rezultatele”, a declarat Arhitectorul-șef al Capitalei, Radu Blaj.  În același timp, edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă s-a arătat indignat de situația creată și în special de procesul de eliberare a autorizațiilor de către funcționarii din cadrul Primăriei. Sursa a subliniat că în acest sens va fi efectuată o investigație separată pentru a vedea care sunt abaterile la actele deja emise.
„De la bun început, știam că va fi o problemă, am abordat chestiunea de mai multe ori în ședințele anterioare, reacții însă nu au apărut din interior, ci dinafară. La noi și legele sunt așa că poți să faci legal prostii foarte mari. Avizul ministerului culturii este necesar atunci când este vorba despre reconstrucția unei clădiri. Acolo este vorba despre o suprafață plată. Vom anula decizia Consiliului Municipal din 2011 privind autorizația de construcție. Le dai degetul, iar ei îți iau mâna, pentru că noi am vorbit despre amenajarea stației”, a mai adăugat Chirtoacă.
Primarul Capitalei a atenționat că orice construcție trebuie exclusă și doar stația de așteptare păstrată. „Trebuie de exclus toate aceste epopei care au început din 1995. Am înțeles că această companie își construiește localurile la aeroport, atunci să meargă la aeroport și nu în centrul Capitalei”, a conchis sursa.
UNIMEDIA precizează că în apropierea scuarului Europei urma să fie construită o cafenea cu două niveluri, cu o terasă pe timp de vară. Lucrările de reconstrucţie a staţiei de aşteptare de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 101 și a viitorului local erau coordonate cu autoritățile publice locale.
Localul care urma să fie construit în centrul Capitalei, în preajma scuarului Europei, făcea parte din lanțul american de restaurante „Sbarro”. Asemenea restaurante sunt deschise în peste 1300 de locații la nivel mondial, iar acționarii francizei din Republica Moldova au dat la moment asigurări că vor face tot posibilul ca edificiul să se încadreze perfect în peisajul și în stilul arhitectural al Chișinăului.

9. Unimedia (2)

Edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă a delimitat „hotarele” parcurilor din Capitală și a decis să nu mai permită deschiderea localurilor în perimetrul acestora. Declarațiile au fost făcute astăzi, 28 decembrie, în cadrul ședinței Primăriei.
Potrivit sursei, Primăria nu va elibera autorizaţie pentru cafeneaua Cocktail House, din cauza incendiului care a avut loc luna trecută. Chirtoacă a menționat că după expirarea termenului de arendă a florării de pe strada Bodoni, urmează să se „discute” pe acest subiect. De asemenea, edilul Capitalei a vorbit și despre exproprierea clădirei în care se află cinematograful „Patria”, transmite UNIMEDIA.
„Ce lăsăm noi generațiilor următoare? Noi trebuie să păstrăm ceea ce avem. Pe lângă construcția din scuarul Europei, ne mai trebuie și o terasă pe Aleea Clasicilor ca să ciocnim câte un pahar de bere cu Ion Creangă, un pahar de vin cu Mihai Eminescu, o țuică cu Vasile Alecsandri și denumirea „La noi ca la nimeni”. De asemenea, ne mai trebuie și un braț mobil pentru ca să putem ciocnim și cu Ștefan cel Mare. Atunci o să fie ceva cu care intrăm în istorie, doar că negativ”, a atenționat ironic Chirtoacă.
Totodată, acesta a făcut o asemănare între construcția din scuarul Europei și coștireața de la Ciocana, care a fost demolată recent. „Eu nu vreau să ajungă despre mine să se spună bancuri de tipul Bernardazzi și Plămădeală au construit monumentul lui Ștefan cel Mare, da Chirtoacă coștirețe prin parcuri. Eu nu văd mare diferență între coștireața de la Ciocana și acest patrulater din sticlă, care urma să se construiască în centrul Capitalei”, a conchis primarul.
UNIMEDIA amintește că astăzi, 28 decembrie, primăria a decis ca să fie anulată autorizația de construcție a unui local în scuarul Europei.
În același timp, acționarii francizei din lanțul american de restaurante „Sbarro” nu vor să lase lucrurile așa. Aceștia nu sunt de acord cu decizia Primăriei Chișinău de stopare a lucrărilor de construcție a restaurantului din preajma scuarului Europei și intenționează să o conteste pe toate căile legale.



No comments:

Post a Comment