Wednesday, December 26, 2012

Protestul din 26 decembrie, 2012

Foto:
Setul 1, a lui Ion Ștefăniță.















Mass-media:



 





 Publika TV.











TV 7

Euro TV.


Prime (min.13.50 - 16.15).
 
epresa.md

Un grup de cetăţeni a protestat astăzi faţă de construcţia unui local de alimentaţie publică, în preajma Grădinii Publice “Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Oamenii spun că acesta nu-şi are locul lângă un monument istoric. Ei au cerut stoparea lucrărilor şi anularea autorizaţiei de construcţie, informează publika.md.

“Este ilegal şi netransparent. Noi avem trei oameni în Primărie care decid tot: Grozavu, Blaj şi Chirtoacă. De ce să admitem acest lucru?”, a întrebat Vitalie Voznoi, protestatar, precizează sursa.

Deşi poliţiştii nu le-au permis să demonteze gradul, protestatarii şi-au atins scopul – autorităţile au recunoscut că au eliberat ilegal autorizaţia şi au stopat lucrările de construcţie. Strigătele protestatarilor au ajuns până la urechile autorităţilor municipale, care s-au văzut nevoite să recunoască – au eliberat autorizaţie de construcţie fără avizul Ministerului Culturii şi a Agenţiei pentru Protecţia Monumentelor. Municipalitatea susţine că a şi sistat lucrările de construcţie la acest obiectiv, menţionează jurnaltv.md.

Conducerea Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor se opune construcţiei localului. “Agenţia de inspectare solicită să se stopeze construcţiile, iar Primăriei să anuleze autorizaţia de construcţie. Solicităm responsabililor de la Procuratură să inţieze un dosar penal privind excesul de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu ale unor funcţionari publici”, a declarat directorul Agenţiei de inspectare a monumentelor, Ion Ştefăniţă, mai adaugă publika.md.

Potrivit unimedia.md, localul care urmează să fie construit în centrul Capitalei, în preajma scuarului Europei, face parte din lanţul american de restaurante „Sbarro”. Asemenea restaurante sunt deschise în peste 1300 de locaţii la nivel mondial, iar acţionarii francizei din Republica Moldova asigură că vor face tot posibilul ca edificiul să se încadreze perfect în peisajul şi în stilul arhitectural al Chişinăului.

Ghenadie Jemeanean este sigur că nu au fost corect înţeleşi. Suprafaţa pe care se va construi edificiul este cu mult mai mică decât cea îngrădită. Suprafaţa totală a localului va fie de 80 m.p. Clădirea va avea două niveluri şi va fi destul de compactă. În planul arhitectorului este preconizată şi amenajarea staţiei de aşteptare a transportului public. Suprafaţa pe care se va construi edificiul este cu mult mai mică decât cea îngrădită. Suprafaţa totală a localului va fi de 80 m.p. Clădirea va avea două niveluri şi va fi destul de compactă. În planul arhitectului este preconizată şi amenajarea staţiei de aşteptare a transportului public. „Dacă nu vom veni noi, vor veni alţii. Ei vor face kebab, hamburgeri, gogoaşe sau altă mâncare de tip fast-food”, a conchis antreprenorul, subliniază sursa citată.

Amintim că acum două zile, în cadrul şedinţei operative, viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu era ferm convins că o pizzerie cu două nivele s-ar afla într-o armonie perfectă cu monumentele alăturate. El declara că autorizaţia a fost eliberată conform procedurii legale.

Adevarul Moldova


Mai multe persoane, în frunte cu activista Maia Laguta, au protestat astăzi împotriva construcţiei unei cafenele cu două niveluri şi terasă lângă Scuarul Europei. Ulterior autorităţile municipale au anunţat că Primăria sistează construcţia din Scuarul Europei.
Vitalie Sprânceană, unul dintre protestatari, a spus că orice construcţie edificată trebuie să fie consultată cu societatea civilă, nu doar între funcţionari. „Din câte am înţeles, Primăria este pregătită să iniţieze un dialog. Însă aceste dialoguri au loc post-factum. Când deja este construit fundamentul şi se pune gardul, noi suntem chemaţi la dialog. Este nevoie de un mecanism de dialog. Nu admitem niciun fel de construcţie. Nu suntem împotriva construcţiei de pizzerii în oraş, însă acestea trebuie să fie construite în altă parte, lângă Piaţa Centrală, aici este Grădină Publică. Aici nu-şi au locul niciun fel de construcţii“, a declarat activistul, pentru Info-Prim Neo.
Directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă, a menţionat că este interzisă prin lege orice construcţie în zona protejată de importanţă naţională, în cazul dat este vorba despre Grădina Publica Ştefan cel Mare. Orice construcţie în preajma monumentelor istorice este permisă la distanţa minimă de 100 de metri.
Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor solicită întocmirea prescripţiei de stopare a lucrărilor şi iniţierea unui dosar penal pentru excesul de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu de către unii funcţionari publici care au permis construcţia.
Serviciul de presă al Primăriei municipiului Chişinău susţine că lucrările de construcţie au fost suspendate printr-o dispoziţie semnată de primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, începând cu data de 24 decembrie. Chiar şi aşa, la faţa locului au fost observaţi muncitori care lucrau la consolidarea fundamentului viitoarei cafenele.


  • 16:00 Autorităţile municipale susţin că vor investiga acest caz. "Până acum lucrările au fost sistate şi nu vor fi executate. Vom vedea pe interior aceste aspecte, de ce s-a permis eliberarea autorizaţia fără un aviz din partea Ministerului Culturii şi vă vom anunţa", a precizat pentru PublikaTV şeful Direcţiei cu publicul din cadrul Primăriei, Vadim Brânzaniuc.
 

No comments:

Post a Comment