Saturday, February 28, 2015

Cafeneaua Guguță și ”consultările publice” de mîntuială (Victor Chironda)

sursa: blogul lui Victor Chironda

Nu voi povesti aici toată istoria planului de construcție a unui hotel multietajat pe locul cafenelei ”Guguță” din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din Chișinău. Mai multe detalii puteți vedea aici, aici, aici, sau aici.
În noiembrie 2014, Primăria a anunțat organizarea unor consultări publice privind acest proiect. Dar așa cum între data publicării anunțului și desfășurarea evenimentului au fost doar două zile, nimeni nu a reușit să afle și să participe la aceste consultări.
anunt 1
Așa cum această istorie e tare întunecată și trezește foarte multe dubii, mai mulți reprezentanți ai diferitor organizații specializate pe dezvoltare și cultură urbană au decis să facă lumină și să clarifice toate aspectele acestei probleme.
Asociația ”Oberliht” a elaborat și a depus o solicitare prin care a cerut organizarea repetată a consultațiilor publice. Primăria a aceptat și a publicat un nou anunț:
anunt 2
Împreună cu Vitalie Sprânceană, Vitalie Voznoi, Alexei Dimitrov și alți activiși, am început pregătirile pentru consultări cu scopul de clarifica cît mai bine situația. A fost făcut un grup pe facebook, la care puteau să adere cei ce vroiau să se implice.
Au fost contactați specialiști în arhitectură, transport public, ecologie, cultură și istorie pentru a afla părerea lor referitor la proiectul construcției unui hotel în locul cafenelei ”Guguță”. În baza acestor argumente a fost elaborată o petiție la care putea subsemna oricine vroia să susțină demersul nostru, și care a acumulat deja peste 300 de semnături.
Și în final, am elaborat o listă cu întrebări la care vroiam să obținem răspuns în cadrul consultaților publice. Plus la asta am făcut tot posibilul ca să facem acest eveniment cît mai public și mai transparent. Pentru asta am invitat presa și privesc.eu care a înregistrat video întregul eveniment:

Circul ”consultărilor” publice

Astăzi, la ora stabilită am venit cu toții la pretura Buiucani. Noi ne-am așteptat la un eveniment bine organizat, cu prezidiu format din reprezentanții companiei beneficiare, a biroului de proiectare care a elaborat proiectul, a Direcției Arhitectură, a Consiliului Municipal Chișinău, a ministerului Culturii… ca să ne fie prezentate toate argumentele pro și contra acestui proiect. Dar nu am văzut decît un circ prost organizat.
După cum puteți vedea în întregistrarea video, fără nici o prezentare sau explicație, tribuna a fost ocupată de dl. Igor Căldare (probabil în calitate de Igor Căldare) care a rostit un discurs emotiv pe un ton scandalos, a fluturat niște hîrtii și a acuzat Primăria și CMC de toate păcatele de pe lume. În linii generale el a afirmat că terenul și clădirea ”Guguță” au fost preluate ilegal de compania respectivă, cu acordul tacit al CMC. Fapt care nu este exclus să fie adevărat.
După ce domnul Căldare și-a jucat rolul de ”polițist rău”, în fața noastră a iești dl. Victor Gurău (consilier municipal) și a început a juca rolul ”polițistului bun”.
Fără a explica nimic, domnul Gurău s-a apucat de justificat în fel și chip acest proiect. Pe un ton de profesor universitar, domnul Gurău ne-a asigurat că nu există nici un litigiu, că totul a fost făcut legal, că hotelul este o investiție de 50 de milioane de euro, că asta aduce bani în buget, că se creează locuri de muncă și că nu mai știu ce.
Cînd a fost întrebat în ce calitate ne vorbește și prezintă acest proiect, domnul Gurău a spus că el este președintele unei comisii din CMC și în calitate de președinte a acestei comisii el se preocupă de problema dată.
La încercările noastre de a înțelege ce se întîmplă și unde sunt reprezentanții companiei beneficiar și a structurilor din Primărie direct responsabile de aceste domenii (Direcția Juridică, Direcția Transport, Direcția Arhitectură) domnul Gurău a început să ne dea lecții de drept constituțional.

IMG_0216

Concluzii și solicitări

Văzînd că discuțiile nu depășesc tematica politică și filosofică, noi am decis că nu mai are rost să pierdem timpul și am declarat următoarele:
1. Noi, reprezentanții societății civile, considerăm drept nule aceste consultări publice așa cum nimeni din actorii implicați în procedurile de elaborare, promovare și avizare a proiectului nu au fost prezenți.
2. Noi vom solicita Primăriei organizarea unor consultări publice adevărate, cu participarea tuturor factorilor implicați și cu dezbaterea și elucidarea aspectelor care țin de:
  • Partea jurico-legală – cum a ajuns terenul public în proprietate privată și care este situația juridică a terenului și clădirii la moment?
  • Partea arhitectonică – este oare posibilă schimbarea destinației terenului și a regimului de înălțime, așa cum propune proiectul și cum ar trebui să arate noua clădire ținînd cont de faptul că se află în centrul istoric al orașului?
  • Partea utilitară – care este argumentarea construcției unui hotel în această zonă și care ar putea fi impactul asupra întregii zone (transport, infrastructură pietonală, poluare sonoră, securitate, etc)?
3. Vom continua colectarea semnăturilor pentru petiția elaborată.
4.Vom solicita Primăriei să își revizuie modalitatea de organizare a consultărilor publice pentru asigurarea unei transparențe veridice în adoptarea proiectelor de interes public.
Iată declarațiile noastre:

***
Cred că a venit timpul să punem capăt acestui obicei de a face consultările publice pe proiecte de importanță publică în mod netransparent și dezorganizat. Societatea civilă nu este împotriva construcției clădirilor noi sau a dezvoltării orașului. Dar vrem ca aceste lucruri să fie argumentate, justificate, legale și consultate cu cetățenii.
Ca în cele mai bune tradiții a țărilor democratice din Uniunea Europeană.

No comments:

Post a Comment