Wednesday, May 6, 2015

Media Update (7 mai)

1. Jurnal TV a fost la procesul din 6 mai și a făcut un scurt material:


Compania lui Plahotniuc, Finpar Invest, vrea să pună mâna pe terenul cafenelei Guguţă cu ajutorul judecătorilor

Compania Finpar Invest, despre care presa a scris că aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc, vrea să acapareze terenul de sub cafeneaua Guguţă prin intermediul judecătorilor. Aici, chiar în grădina publică Ştefan cel Mare, prim-vicepreşedintele PD planifică să-şi construiască un complex hotelier de cinci stele şi cu 13 etaje.

Finpar Invest a acţionat în judecată Consiliul Municipal Chişinău şi cere anularea sintagmei „fără drept de privatizare”, stipulată într-o decizie a autorităţilor municipale din decembrie 2014.

Prima şedinţă de judecată, planificată pentru astăzi, a fost amânată la solicitarea avocatului companiei. Cauza se află pe masa judecătorului Nicolae Corcea.

Cafeneaua Guguţă are o suprafaţă de o mie două sute de metri pătraţi şi un teren aferent de aproape jumătate de hectar. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82% Consiliului Municipal Chişinău.

În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, cafeneaua a intrat în posesia firmei "Finpar Invest", administrată anterior de către Ghenadie Sajin, cel despre care presa a scris că gestionează afacerile prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Recent, Sajin s-a ales cu fotoliul de şef al Inspecţiei de stat în construcţii.

Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare, însă Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză agentului economic.

Acesta nu este unicul bun public acaparat de firma Finpar Invest, prin intermediul judecătorilor.

În luna octombrie 2012, CSJ a lăsat în proprietatea aceluiaşi agent economic două insule în parcul La Izvor din capitală cu o suprafaţă totală de 1,5 ha, pe motiv că acestea ar fi terenuri adiacente unui restaurant care aparţine firmei. Atunci primarul Dorin Chirtoacă declara că nu va ceda insulele şi că va cere rejudecarea cauzei, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

2.  Dumitru Pelin de la Deschide.md a făcut un articol:
Plahotniuc insistă. Vrea mort-copt pământul lui „Guguță”
Compania de construcții „Finpar Invest”, asociată cu numele vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc, ar vrea să privatizeze terenul pe care se află cafeneaua Guguță din Chișinău și să ridice hotelul pe care a obținut dreptul să construiască acolo la înălțimea preconizată inițial - 13 etaje. Iar asta, în pofida unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), pe care l-a acționat în instanță, cu cererea să elimine din această hotărâre sintagmele „fără drept de privatizare” şi „cu regimul actual de înălțime”.
Prima ședință de judecată din acest proces, care s-a desfășurat astăzi, a fost amânată, la cererea avocatului companiei „Finpar Invest”, a comunicat pentru Deschide.MD activistul organizației „Orașul meu cel drag”, Vitali Voznoi.
„Ședința de judecată a fost amânată până la data de 8 mai, deoarece avocatul companiei nu a luat cunoștință cu dosarul dat”, a precizat Voznoi.
Conform deciziei CMC, „Finpar Invest”, care a primit în arendă pentru 25 de ani, fără drept de privatizare, terenul de 0,2 hectare pe care este amplasată cafeneaua Guguță, poate construi un obiect nou, cu respectarea a normelor actuale de înălțime în centrul orașului. În aceste condiții, hotelul, a cărui înălțime urma s-o depășească pe cea a Parlamentului, aflat în imediata apropiere, nu va putea avea mai mult de două etaje.
„Finpar Invest” a intrat în proprietatea cafenelei Guguță în noiembrie 2013, după ce a câștigat un proces de judecată împotriva Primăriei Chișinău. Administrator al acestei companii figura anterior Vera Morozan, sora deputatului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc.
Actualul administrator al companiei, Ghenadie Sajin, proprietar al mai multor clădiri și terenuri din Chișinău, a fost desemnat recent de o comisie a Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale în calitate de șef al Inspecției de Stat în Construcții. Sajin este, de asemenea, considerat unul dintre oamenii de încredere a lui Plahotniuc, fiind cumnat cu fostul procuror general, Valeriu Zubco, împreună cu care a participat la vânătoarea de tristă pomină din Pădurea Domnească, în decembrie 2012, notează într-o investigație publicată recent Anticorupție.MD.
Cafeneaua Guguță, în care CMC deținea în noiembrie 2007 o participație de circa 83%, reprezintă un imobil de 1.231 m2 şi un teren aferent de 0,4 hectare și a ajuns în proprietatea „Finpar-Invest” în urma unei succesiuni de tranzacții cel puțin suspecte.
Astfel, în vara anului 2007, în cadrul a două tranzacții realizate fără acordul proprietarului majoritar, adică a CMC, administrația întreprinderii a vândut încăperile și terenul unui acționar, Lilia Munteanu, contra sumei de 5,28 milioane de lei (circa 300.000 de euro). În acel moment, Lilia Munteanu deținea 13,8% din activele întreprinderii. Peste câteva zile, ea a revândut imobilul şi terenul, înregistrat pe strada Maria Cebotari nr.20, cu numai 2,56 milioane de lei, firmei „Lemion-Cons Grup” SRL. La numai o lună după asta, această firmă a pus în gaj „achiziţia” la o bancă, pentru 1,15 milioane de euro (!), deşi a plătit de opt ori mai puțin.
În martie 2009, proprietar a devenit firma „Briat & Co” SRL, care, surpriză(!), în 2009, a fost al treilea cel mai mare investitor în Republica Moldova, la categoria majorări de capital. În 2010, „Briat & Co" a fuzionat prin absorbție cu „Finpar Inves”, care astfel a devenit noul proprietar.
Compania „Finpar Invest” are în proprietate și terenul pe care este amplasat hotelul Nobil din centrul Chișinăului. „Hotelul Nobil este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, spunea Vlad Plahotniuc în 2010, într-un interviu pentru ziarul Timpul.

No comments:

Post a Comment