Saturday, December 22, 2012

media-kit despre terasa din Gradina Publica (1)

Cronologic, Oleg Brega a menționat primul, pe site-ul curaj.tv că în Grădina Publică răsare un gard și după gard răsare o construcție. 
Oleg a făcut și un clip video de la locul cu pricina:


Pe urmă am scris eu un bilet pe care l-am postat pe blogul personal, pe site-ul spatiu-public și pe platforma de bloguri a portalului Unimedia.
Postez un fragment:
Noua construcție apare între câteva chioșcuri de ziare, unul de cărți, unul de gogoși Fornetti și unul de cafea și patiserie,
dosit și el mai în interiorul parcului, printre copaci. Semn că mâncare se găsea și până acum. Terasă nu era.
Stricăm o coștereață la Ciocana. Ridicăm alta în Grădina Publică din centrul orașului. E despre principii și valori. Despre spații publice simbolice și sacre integrate abuziv în circuitul comercial. Despre scriitori ce au făcut cultură iar acum stau pe post de locație comercială de prestigiu și aduc profit vânzătorilor de bere și plăcinte. Despre parcuri ale memoriei ce se transformă treptat în parcuri ale consumului. Despre tendința de a face o cârciumă din cultura națională.
La Primărie acum e tăcere și atmosferă de sărbătoare. Luptele s-au terminat, încep colindele.
Tăcere e și în mediul activist. Și e și frig…
Vladimir Bulat a scris și el, pe 17 decembrie, un bilet pe blogul personal Ochiul de Veghe.
Un fragment din postarea sa:
Probabil că încă nu e totul iremediabil pierdut, în acest caz. Se mai poate salva integritatea parcului, a sitului, a limitelor lui. Problema mare însă rămîne: cum e cu putinţă ca locuri care practic ar trebui să rămînă intangibile, conservate în integralitatea lor, fiind vorba de proprietatea publică a statului, deci a cetăţenilor urbei, ajung să fie parcelate, mutilate, apropriate şi alocate nevoilor unor beneficiari privaţi? Cine poate garanta că cu timpul astfel de iniţiative nefaste nu vor înainta spre interiorul parcului, în defavoarea vegetaţiei, spaţiului vedre, a monumentelor şi a întregului set de bunuri monumentale conservate acolo de-a lungul timpului?

Ar mai fi câteva zeci mail-uri primite și câteva conversații avute pe rețele electronice. Atâta știu eu, dacă altcineva a găsit reacții în altă parte rog să îmi dați de știre.

Update 1. Se mișcă, deși ceva mai greu, și mass-media mai cu vizibilitate. Unimedia a publicat un fel de material. Neutru. Dar e bun pentru informare. Și penetrare spre publicul larg.

No comments:

Post a Comment